Recept Salted Caramel Delight likeur

Wat heb je nodig voor deze likeur?

500 ml alcohol van 37%

1 vanillestokje (doormidden gesneden)

1 kaneelstokje (optioneel, voor een warme ondertoon)

1 eetlepel cacaonibs (ongebrand of licht geroosterd)

1 theelepel grof zeezout

Voor de karamel-siroop:

300 g suiker (bij voorkeur lichte rietsuiker)

300 ml ongezoete room (of melk met een hoger vetgehalte)

1 theelepel grof zeezout (of naar smaak)

 

Hoe maak je deze likeur?

Stap-voor-stap bereidingswijze

1. Maceratie

Combineer de wodka (37%) met:

Het vanillestokje.

Het kaneelstokje (optioneel).

1 eetlepel cacaonibs.

1 theelepel grof zeezout.

Laat dit 7-10 dagen trekken op een koele, donkere plek. Schud de pot dagelijks om de smaken gelijkmatig te verdelen.

Na de maceratietijd verwijder je de vaste ingrediënten door de alcohol door een fijne zeef of kaasdoek te filteren.

 

2. Maak de karamel-siroop

Bereid de karamel:

Verhit de suiker in een pan op middelhoog vuur. Laat smelten en licht bruin worden. Roer voorzichtig om klonten te voorkomen.

Voeg room toe:

Giet de room geleidelijk bij de gesmolten suiker terwijl je blijft roeren. Dit zal sissen en borrelen, maar blijf roeren tot het een gladde siroop is.

Voeg zout toe:

Voeg 1 theelepel grof zeezout toe en roer goed.

Laat afkoelen:

Laat de siroop volledig afkoelen voordat je deze met de alcohol mengt.

 

3. Combineer de ingrediënten

Meng de alcohol met de karamel-siroop:

Voeg de afgekoelde karamel-siroop toe aan de gefilterde alcohol.

Het totale volume van de likeur wordt ongeveer 740 ml, met een alcoholpercentage van 24%: Alcoholpercentage. Voeg daarom 240ml water toe.

 

4. Rustperiode

Laat de likeur minimaal 1 week rusten op een koele, donkere plek om de smaken te laten versmelten.

 

Optionele variatie

Voeg extra geroosterde cacaonibs toe als garnering of decoratie bij het serveren.

Gebruik een klein beetje espressopoeder in de karamel-siroop voor een salted caramel-mocha twist.